Žlučové kameny: Proč vznikají a jaká je nejlepší prevence?

Zastihla vás někdy velmi intenzivní bolest v horní části břicha? Jedním z důvodů mohly být právě žlučové kameny, které v současné době trápí velkou část populace. Jedná se o zdravotní problém, který by se za žádných okolností neměl podcenit, protože při neléčení může prohloubit do vážných komplikací.

Jak již z názvu vyplývá, žlučové kameny se tvoří ve žlučníku, případně ve žlučovode. Tyto části těla mají nepostradatelnou roli. Žlučník slouží ke shromažďování žluči a žlučovody přenášejí žluč přímo z jater do dvanáctníku, kde následně probíhá jeden z klíčových procesů trávení.

Žlučníkové kameny můžete také znát i pod názvem „cholecystolitiáza“. Jedná se o častý zdravotní problém, který postihuje přibližně 30 % dospělé populace. Také je známo, že žlučové kameny postihují především ženy.

Jaké jsou důvody vzniku?

Pravděpodobně vás zajímá, jak žlučové kameny vůbec vznikají. Obecně platí, že žluč obsahuje cholesterol, kyselinu žlučovou a bilirubin. Pokud se rovnováha těchto tří klíčových složek naruší, dochází ke vzniku problému – tvorbě žlučových kamenů. Ty vznikají iv situaci, kdy se jedna z látek začne postupně hromadit, což způsobuje vznik krystalů a z těch se následně tvoří žlučové kameny.

Důvodem tak může být i genetická predispozice. To znamená, že pokud někdo u vás v rodině trpěl žlučovými kameny, automaticky se zvyšuje riziko iu vás. Není to ovšem pravidlem. Za nejčastější příčiny se považují také hormonální změny, užívání léků, obezita a špatné stravovací návyky.

Žlčové kamene Prečo vznikajú a aká je najlepšia prevencia

Věděli jste, že: u mnoha lidí jsou žlučníkové kameny bezpříznakové? Nepociťují žádné potíže a proto jsou v takových situacích žlučníkové kameny velmi nebezpečné. Mohou totiž vést ke vzniku zdravotních komplikací, jako je například zánět žlučových cest nebo akutní zánět žlučníku.

Projevy žlučníkových kamenů

Pokud vás u žlučníkových kamenů doprovází i příznaky, velmi typická je intenzivní bolest v horní části břicha, pod žebrovým obloukem. Jedná se o kolikovitou a záchvatovitou bolest, která v některých situacích vyzařuje až do zad. Lidé se žlučníkovými kameny mají také zažívací potíže, případně zvýšenou teplotu.

Základem je správná diagnostika

Žlučníkové kameny lze diagnostikovat pomocí různých technologií. Nejčastěji jde o CT nebo RTG vyšetření, ultrazvuk nebo magnetickou rezonanci. Lékaři pacientovi odeberou i krev a vyšetří tak díky tomu komplexní krevní rozbor, na jehož základě budou umět diagnostikovat onemocnění nebo jej vyloučit.

Žlčové kamene Prečo vznikajú a aká je najlepšia prevenciaa


Nezapomínejte na prevenci

Chcete se vyhnout žlučníkovým kamenům? V tom případě určitě nezapomínejte na správnou prevenci, která je přímo nezbytná. Existuje hned několik doporučení, která umíte využít a rozhodně nejde o žádnou vědu.

Dieta na žlučník

V první řadě je důležité upravit své stravovací návyky. Za nejčastější příznaky tvorby žlučových kamenů je totiž považován vysoký cholesterol. Proto se vyhněte potravinám, které obsahují větší množství nasycených tuků. Do jídelníčku zařaďte jídla s obsahem vlákniny, minerálů a vitamínů. Například, ovoce, zeleninu a luštěniny. Snažte se o to, aby byl váš jídelníček co nejvíc pestrý.

Nezapomínejte: Chcete-li dodržovat dietu na žlučník, vyhněte se zákuskům, uzeným masným výrobkům a tučným jídlům.

Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský si můžete pořídit v podobě výživových doplňků. Má pozitivní účinky na onemocnění žlučníku. Je o něm známo, že podporuje tvorbu žluči a slouží jako prevence žlučových kamenů. Také napomáhá i při trávicích obtížích. Proto, pokud vás nafukuje nebo vás trápí těžké trávení, vyzkoušejte ostropestřec mariánský.

1094_1886-altevita-pestrec-mariansky-plod-drveny-jemny-1kgc
⇒ Doporučujeme: Altevita Ostropestřec Mariánský ⇐