Železo a jeho benefity v organismu: O jaké jde?

Mezi nejdůležitější živiny v organismu patří železo. Nachází se ve všech lidských buňkách a hraje roli ve více klíčových funkcích těla. Při jeho nedostatku dochází ke tvorbě zdravotních komplikací, proto je důležité sledovat jeho hladinu v krvi důkladně a pravidelně.

Nejprve si povíme něco o tom, jaké má železo v těle funkce. Někteří lidé ho totiž zvyknou podcenit, což určitě není správné. Při nedostatku železa totiž hrozí řada zdravotních problémů. Například se může jednat o anémii, která vzniká v důsledku nízkých hodnot hemoglobinu v krvi. Při nedostatku železa se často projevuje i zvýšená únava, závratě či dušnost.

Praktický tip: Navštěvujte pravidelné prohlídky u lékaře, kde vám zrealizují základní krevní odběry. V nich se prokáží i hodnoty železa v krvi.

Jaké funkce má železo?

Železo je pro správné fungování organismu klíčové. Má několik důležitých funkcí, o kterých si povíme něco víc v následujících řádcích.

Produkce hemoglobinu

Minerál, jakým je železo, se zajišťuje také tvorba hemoglobinu – červené krevní barvivo. Jeho úkolem je přenos kyslíku do jednotlivých tkání. Při nedostatku vzniká anémie, která obecně postihuje častěji ženy než muže. Ženy totiž ztrácejí každý měsíc hodně krve, v důsledku menstruačního cyklu.

Železo a jeho benefity v organizme O aké idea


Podporuje funkce mozku

Jelikož železo podporuje přenos kyslíku do krve, je o něm známo, že zlepšuje i jednotlivé funkce mozku. Dokáže totiž zajistit okysličení mozku, čímž se lépe vyvíjejí i kognitivní funkce. Železo je také výbornou prevencí vůči duševním problémům, neboť je schopno vytvářet nové nervové dráhy.

Posiluje obranyschopnost organismu

Imunitní systém je důležité neustále podporovat, pokud se chcete vyhnout infekcím různého druhu. Posílení imunity má za úkol i železo, díky tomu, že se označuje jako přenašeč kyslíku. Ten totiž přenáší přímo do poškozených buněk, čímž urychluje také proces hojení a usnadňuje průběh onemocnění.

Jak dodat železo do organismu?

Způsobů, jak dodat železo do těla je v současné době hned několik. My vám přinášíme ty nejúčinnější.

Základem je strava

V první řadě se doporučuje dodat železo prostřednictvím stravy. V jakých potravinách se nachází tento minerál ve vyšší míře?

Maso a vnitřnosti
Ryby
Mořské plody
Brambory
Rýže
Ořechy
Zelenina (především špenát)
Sezamová a dýňová semínka

Železo a jeho benefity v organizme O aké ideb

Proto, pokud trpíte nedostatkem železa, zkuste si nejprve upravit stravu. Konzumujte potraviny bohaté na železo, ale i jiné vitamíny a minerály. Je důležité, abyste přijímali co nejvíce pestrá a vyvážená jídla.

Užívejte výživové doplňky

Výborným způsobem, jak dodat tělu železo je užívání doplňků stravy. Tento minerál obsahuje také produkt s názvem Superstrava BIO Matcha, který zrychluje metabolismus a zpomaluje stárnutí. Tento doplněk výživy vede k uvolnění a relaxaci, přičemž obsahuje také další účinné složky. Mezi ty patří vitamín A, vláknina, draslík, zinek či aminokyseliny. 

 

 

Nezapomínejte: Pro lepší efektivnost výsledků vám doporučujeme užívat výživové doplňky po delší dobu a pravidelně.

Příčiny nedostatku železa

Náchylnější k nedostatku železa jsou vegetariáni a vegani. Důvodem je zejména skutečnost, že nekonzumují maso, které obsahuje tento minerál ve vysoké míře. Ohroženy jsou však také těhotné ženy, které během těhotenství potřebují více železa. Nedostatkem trpí častokrát lidé po úrazech, operacích či při nemocech, které jsou doprovázeny ztrátou krve.

Praktický tip: Máte pocit chladu, nízký tlak či nedostatek energie? V tom případě začněte tyto příznaky řešit co nejdříve. Může jít o nedostatek železa v krvi a začínající anémii.