Xylitol jako náhražka cukru: Přináší zdravotní benefity?

V dnešní době chce většina lidí žít zdravým životním stylem. K tomu patří také konzumování zdravé a vyvážené stravy. Vyhýbat byste se proto měli tučným a mastným jídlům či sladkostem. Právě ty totiž obsahují množství cukru a způsobit tak mohou zdravotní komplikace.

Jak však nahradit cukr? Samozřejmě, namísto bonbonů nebo čokolády si můžete dát ovoce, ovšem sami dobře víte, že právě to vám po sladkém častokrát chuť nezahasí. Na místě je tak zvolit alternativu ke klasickému cukru. A ta přichází v podobě xylitolu! O co vlastně jde? Xylitol patří mezi cukrové alkoholy a znát jej můžeme také pod názvy, jako například dřevní nebo březový cukr.

Věděli jste, že: xylitol se přirozeně nachází také v lidském těle? Organismus dokáže za den vyprodukovat přibližně 15 gramů xylitolu.

Kde se nachází xylitol?

Kromě lidského těla se xylitol vyskytuje také v ovoci. Nejčastěji se jedná o bobuloviny, maliny či jahody. V současné době je součástí také mnoha žvýkaček a bonbonů. I to je důvod, proč jsou takové produkty vhodné pro lidi s cukrovkou. Nějakým způsobem jim totiž neublíží. Mimo jiné, xylitol se přirozeně vyskytuje také v přírodě, zejména v kůře stromů, odkud se již stovky let získává.

xylitol_ako_n__hrada_cukru_prin____a_zdravotn___benefity

Zdravotní benefity xylitolu

Existují mnohé vědecké výzkumy, které potvrzují zdravotní benefity xylitolu. Proč mnozí lidé sáhnou právě po xylitolu a ne po klasickém cukru? Důvod spočívá hlavně v množství zdravotních benefitů, které pro organizmus přináší. My jsme se podívali na ty nejčastější!

Nezvyšuje hladinu cukru v krvi

Klasický cukr je poměrně nebezpečný, zvláště pokud konzumujete potraviny s jeho obsahem ve vyšším množství. Může se totiž usazovat v krvi a způsobit tak nemalé zdravotní komplikace. Chcete-li se jakýmkoli problémům tohoto druhu vyhnout, xylitol je ta správná volba. Je o něm známo, že má nízký glykemický index a díky tomu nezvyšuje ani hladinu cukru v krvi.

Nezapomínejte: Vysoký obsah fruktózy může při nadměrné konzumaci vést k metabolickým problémům a inzulínové rezistenci. Xylitol však obsahuje nulovou fruktózu.

 



Efektivnější hubnutí

Pokud jste v procesu hubnutí, xylitol vám bude umět dopomoci k efektivnějšímu spalování kalorií. Samozřejmě, bez pravidelné fyzické aktivity a konzumaci pestré stravy to nepůjde, ale xylitol je skvělým pomocníkem. Jedná se totiž o sladidlo, které obsahuje o přibližně 40 % méně kalorií než klasický cukr. Mimo jiné některé studie hovoří io tom, že xylitol zmírňuje i břišní tuk a zabraňuje přibírání.

Zajímavost: Xylitol je oblíbený iz toho důvodu, že omezuje tvorbu plaku a zabraňuje růstu škodlivých bakterií v ústech. Snáze se tak vyhnete vzniku zubního kazu či jiných onemocnění ústní dutiny.

Zmírňuje příznaky cukrovky

Dnes je známo, že xylitol je výbornou alternativou pro diabetiky a lidi s metabolickou poruchou. Dokonce toto přírodní sladidlo zmírňuje projevy cukrovky a pacienti tak zvládají onemocnění výrazně snazší. Ve srovnání s klasickým cukrem, xylitol zvyšuje hladinu cukru v krvi postupně, ne najednou. Organismus tak zbytečně neprodukuje nadměrné množství inzulínu.

Xylitol ako náhrada cukru Prináša zdravotné benefityb

Věděli jste, že: xylitol je vhodný i pro lidi s bezlepkovou dietou? Považuje se tak i za veganské sladidlo.

Xylitol jako součást jídel

Naučte se vařit zdravě i díky xylitolu! Ten můžete použít jako náhradu cukru do různých koláčů, které budete připravovat. Chutná stejně jako cukr, ale je mnohem zdravější. Proto neváhejte a pořiďte si xylitol i vy! Vaše vaření a pečení tak již od nynějška bude zdravé a vyvážené, díky čemuž se vám zlepší i celkové zdraví, což rozhodně rádi oceníte.