Máte vysoký cholesterol? Takto upravíte jeho hladinu!

Cholesterol má v těle několik důležitých funkcí a je pro správné fungování nezbytný. Problém nastává až v situacích, kdy jsou jeho hodnoty příliš vysoké. V takovém případě mohou vzniknout různé zdravotní komplikace a onemocnění. Jak bojovat proti vysokému cholesterolu? Toto jsou naše doporučení!

Proč vzniká vysoký cholesterol? Důvodem je zejména nezdravý životní styl. Pokud konzumujete příliš mnoho tučných, mastných, případně sladkých jídel, může to vést k vysokým hodnotám cholesterolu. Příčinou je však i málo pohybu, přidružená onemocnění, obezita, kouření či konzumace alkoholu. Není-li vysoký cholesterol léčen, nejčastěji vznikají kardiovaskulární onemocnění.

Věděli jste, že: optimální hladina cholesterolu v krvi by měla být 5,0 mmol/l? Za vysoký cholesterol se považuje hodnota vyšší než 6,2 mmol/l. Proto je důležité, aby byly tyto hodnoty pravidelně sledovány. Zjistit je lze z odběru krve u lékaře.

Jezte více ryb

Ne nadarmo se říká, že ryby a mořské plody jsou velmi zdravé. Obsahují totiž vlákninu a omega-3 mastné kyseliny – látky, které jsou pro snížení cholesterolu velmi důležité. Neváhejte proto do jídelníčku zařadit více ryb, například lososa, tuňáka nebo pstruha.

Je však důležité, abyste si tyto ryby připravili správně. Ideální, na přírodní, bez smažení. Nezapomínejte, že smažení zvyšuje tvorbu zánětů v těle a přispívá také ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Proto zvolte raději jiné metody přípravy jídla. Například, grilování, dušení nebo vaření.

Máte vysoký cholesterol Takto upravíte jeho hladinua

Používejte olivový olej

Při přípravě jídel byste se měli vyhýbat margarínu, řepkovému a slunečnicovému oleji. Ideálním řešením je olivový olej, který můžete používat v teplé, ale i studené kuchyni. Při výběru olivového oleje se však zaměřte na jeho původ a také na kvalitu zpracování. I to totiž hodně mluví o tom, zda vám takový olej při úpravě cholesterolu pomůže nebo naopak uškodí.
Vyhýbejte se cukru

Máte-li vysokou hladinu cholesterolu, cukr vám určitě nepomůže. Ten proto neváhejte nahradit například konzumací ovoce, popřípadě vyzkoušejte jiné formy slazení. Skvělým řešením pro oslazení pokrmů a nápojů je datlový sirup. Mimo jiné, cukr je špatný i co se týče zadržování vody v těle. To totiž vede k otokům, pocení a vzniku hypertenze, tedy vysokého krevního tlaku.

Máte vysoký cholesterol Takto upravíte jeho hladinub

Matcha čaj

Pravděpodobně jste už nejednou slyšeli o blahodárných účinků matcha čaje. Je o něm známo, že dokáže zpomalovat stárnutí, udržovat koncentraci na dlouhou domu a vede ik relaxaci. Obsahuje totiž komplex účinných látek – kofein, vlákninu, vitamín A a E, minerály či aminokyseliny. Díky tomuto složení matcha čaj přispívá také k úpravě hladiny cholesterolu v krvi. K dosažení účinků je však zapotřebí pravidelné a dlouhodobé užívání.

balik_matcha_teacu


⇒ Doporučujeme: 2 + 1 zdarma Matcha Tea ⇐

Více se hýbejte

Chcete snížit hladinu cholesterolu v krvi? V tom případě je nezbytný zdravý životní styl, k němuž patří i více pohybu. Proto se jděte každý den projít, najděte si fyzickou aktivitu, která vás baví a hýbejte se. Nic není horší, než usednout na gauč a celý den nic nedělat. Proto, pokud máte tu možnost, jeďte někam pěšky místo přepravy autem a hýbejte se kdykoli se vám bude dát. Uvidíte, že se vám kromě cholesterolu upraví také celkové zdraví.

Pestrý jídelníček

Zkuste si vždy vyskládat co nejvíc barevný talíř. Měl by obsahovat dostatečné množství bílkovin, sacharidů, minerálů, vitamínů a jiných zdraví prospěšných látek. Neváhejte do jídelníčku zařadit i více vlákniny. Je totiž prokázáno, že díky vláknině se cholesterol z potravy vstřebá v menším množství. Pokud máte chuť na sladké, sáhněte po ovoci, popřípadě hořké čokoládě.