Kolagen a jeho zastoupení v organismu: Proč je tak důležitý?

Obecně platí, že kolagen tvoří v těle největší část bílkovin. Konkrétně jde až o 30 %. Znamená to, že má obrovský význam ve více oblastech. Proč je pro tělo důležitý a jak jej jednoduše doplnit při jeho nedostatku?

Mnohé studie dokazují, že produkce kolagenu po 25. roce života přirozeně klesá. Projevit se to může také navenek, například zhoršením stavu pokožky, vlasů, nehtů, případně pohybového aparátu. Kolagen se nachází ve složení kůže, kostí, šlach, chrupavek, ale také mnoha dalších částech lidského těla. Patří mezi nejpočetnější proteiny a je tvořen dlouhými řetězci aminokyselin.

Věděli jste, že: po 45. roce života se kolagen už téměř netvoří? V takovém případě je více než doporučeno doplnit jej do těla jinými způsoby. Například, prostřednictvím výživových doplňků.

Zpevňuje pokožku

Kolagen dodává pokožce pevnost a pružnost. Proto je pochopitelné, že lidé s přibývajícím věkem mají výraznější vrásky, ochablou a suchou pleť bez života. Ztráta kolagenu se nejčastěji projeví právě na pokožce těla.

Kolagén a jeho zastúpenie v organizme Prečo je tak dôležitýa

Chrání klouby

Vazy a šlachy jsou tvořeny kolagenem, který dokáže poskytnout kloubům oporu. Udržuje je tak pevné a zajišťuje i jejich správné fungování. Kolagen je také skvělým řešením pro prevenci poranění, přičemž urychluje celkové hojení.

Nezapomínejte: Pokud vás trápí bolest kloubů po námaze, problémem může být právě nedostatek kolagenu, který bude nutno doplnit.

Rychlejší růst vlasů

Důležitá látka jako je kolagen, hraje významnou roli i při podpoře růstu vlasů či nehtů. Co se týká vlasů, napomáhá při tvorbě jejich struktury a dokáže spustit regeneraci až od kořínků. Zabraňuje lámavosti a vlasy tak vypadají zářivě a svěže. Kolagen podporuje také růst nehtů a slouží jako prevence před jejich lámavostí.

 

 

Podpořte tvorbu kolagenu

Suché a lámavé vlasy, oslabené kosti či vrásky na tváři. To vše a ještě mnohem víc může být důsledkem nedostatku kolagenu v organismu. Jakými způsoby jej můžete doplnit?

Doplňky stravy

Snad nejefektivnějším způsobem pro doplnění kolagenu jsou kvalitní výživové doplňky. Skvělou volbou je v tomto případě produkt Superstrava Super Collagen, který obsahuje čistě přírodní látky, bez konzervantů či aditiv. Vyživuje klouby, zpevňuje pokožku a v neposlední řadě se i velmi jednoduše užívá. Postačí si přidat 1 čajovou lžičku kolagenu do vody, smoothie nebo jogurtu a vypít.

Pravidelně cvičte

Budete-li mít každý den nějakou fyzickou aktivitu, bude to vést k lepší produkci kolagenu. Udržíte si tak pevné šlachy a klouby, přičemž se vyhnete různým poraněním. Pohyb je pro stimulaci kolagenu nezbytný, proto si najděte sport, který budete provádět pravidelně.

Kolagén a jeho zastúpenie v organizme Prečo je tak dôležitýb(1)

Praktický tip: Pokud se zrovna necítíte na provozování nějakého sportu, jděte se alespoň každý den projít. Ideální je, pokud si zapnete krokoměr a budete se každým dnem, týdnem či měsícem překonávat.

Na tyto potraviny se zaměřte

Produkci kolagenu můžete podpořit i upravením své stravy. Tuto důležitou látku ve větším množství obsahují potraviny, jako například:

Avokádo
Česnek
Brokolice
Rajčata
Ořechy
Lněná semena
Rýže
Pšenice
Bobulovité ovoce
Maso
Ryby (losos a tuňák)

Vitamin C a kolagen

I přesto, že vitamín C se vám možná nejčastěji spojuje s chřipkovým obdobím, má blízký souvislost is kolagenem. Vitamin C totiž napomáhá lépe vstřebávat kolagen v organismu, aby jej tělo mohlo později využít tam, kde je to nutné.

 

 

Proto, chcete-li podpořit tvorbu kolagenu a mít ho v těle dostatek, doporučujeme vám užívat i vitamín C. Opět například ve formě výživových doplňků nebo konzumací ovoce, které obsahuje tento vitamín ve vyšší míře.