Jak snížit hladinu cholesterolu přirozenou cestou? Toto jsou naše tipy!

Cholesterol plní v organismu nepostradatelné úkoly. Pomáhá při regeneraci tkáně, podporuje tvorbu žluči v játrech a vznik vitamínu D v organismu. Vysoká hladina škodlivého „LDL“ cholesterolu však způsobuje zdravotní komplikace a trpí jí více než třetina populace na území České republiky.

Vysoký cholesterol trápí velkou část populace, převážně lidi ve středním a pokročilém věku. Proč vlastně vzniká? Nejčastějším důvodem je nezdravý životní styl, tedy konzumace mastných jídel, sladkostí, fast-foodů a nedostatek pohybu. Hladina cholesterolu tak lze v mnoha případech omezit přirozenou cestou.

HDL vs. LDL cholesterol

Obecně se cholesterol rozděluje na dobrý „HDL“ a špatný „LDL“. Co se týče HDL cholesterolu, ten má za úkol tuk přenášet do jater, kde jej rozkládá. Škodlivý LDL cholesterol se usazuje v cévách a když je ho nadbytek, zužuje je, kvůli čemuž brání optimálnímu průtoku krve. Při chronických stavech tak častokrát vzniká ateroskleróza – onemocnění tepen, které je většinou bez jakýchkoli příznaků. Při neléčení však může dojít k závažným komplikacím.

Nezapomínejte: Optimální hodnota cholesterolu je u dospělého člověka 5 mmol. Konkrétní množství vám bude zjištěno z krevních odběrů. Proto pravidelně navštěvujte lékaře a nepodceňujte prohlídky.

Obezita jako rizikový faktor

Jedním z nejčastějších rizikových faktorů vysoké hladiny cholesterolu v krvi je obezita. Proto, pokud máte nadváhu, je také vysoce pravděpodobné, že máte vysoký cholesterol. Někdy je však důvodem také genetika, kterou nelze ovlivnit, případně vyšší věk. Je totiž známo, že lidé starší 40 let mají omezenou funkci jater zpracovávat tuk.

Ako znížiť hladinu cholesterolu prirodzenou cestou Toto sú naše tipya

Tipy pro snížení cholesterolu

Máte-li v krvi příliš vysokou hladinu cholesterolu, pravděpodobně budete muset užívat léky. O tom však rozhodne lékař. V případě, že byste chtěli snížit hladinu cholesterolu přirozenou cestou, existuje několik způsobů, jak na to.
Stop kouření a pití alkoholu

Kouření a pití alkoholu působí negativně nejen na hladinu cholesterolu v krvi, ale také celkové zdraví. Pokud je to možné, omezte pití alkoholu na minimum. Pokud se zcela vyhnete i kouření, sníží se riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Přírodní výživové doplňky

Ke snížení hladiny cholesterolu jsou skvělým řešením i přírodní výživové doplňky. Výjimkou není ani Superstrava BIO Matcha. Tento produkt podle řady studií snižuje LDL cholesterol a podporuje tvorbu dobrého HDL cholesterolu. Jelikož obsahuje i vlákninu, vitamíny a minerály, příznivě působí na celkový stav srdce a cév.

 

 

Aerobní cvičení

Skvělou volbou ke snížení škodlivého cholesterolu je pravidelný pohyb. Ideální je aerobní cvičení, mezi které patří běh, plavání nebo cyklistika. Při takových sportech si totiž posilujete i kondici a výdrž, čímž se podporuje zdraví srdce a cév. Důležitá je konzistentnost, proto neváhejte vykonávat fyzickou aktivitu alespoň 3krát týdně.

Ako znížiť hladinu cholesterolu prirodzenou cestou Toto sú naše tipyab

Potraviny bohaté na živiny

Fast-foody, sladkosti či potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků. Těmto potravinám byste se měli vyhýbat, pokud chcete snížit hladinu cholesterolu v krvi. Upřednostněte konzumaci ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků a luštěnin.

Jezte pravidelně a omezte přejídání na minimum. Také byste měli zvýšit příjem vlákniny. O té je totiž známo, že dokáže přirozeně snižovat cholesterol. Rozpuštěná vláknina se nachází například v růžičkové kapustě, hruškách, jablkách nebo ovesných vločkách.

Nezapomínejte: To, že je důležité jíst zdravě neznamená, že musíte konzumovat jen saláty. Pestrá strava sestává z optimálního množství sacharidů, bílkovin, tuků, vitamínů a minerálů.