Jak podpořit zdraví jater? Toto jsou naše doporučení!

Játra patří mezi nejdůležitější orgány lidského těla. Sehrává několik klíčových rolí, bez kterých by organismus jednoduše nefungoval tak, jak má. Jak efektivně podpořit její stav, aby nedošlo ke vzniku zdravotních komplikací?

V lidském těle působí játra jako čistič odpadních látek. Zbavuje ho škodlivin a zplodin, které by za jiných okolností při jejich nahromadění způsobily různé nepříjemné komplikace. Játra tak efektivně zabezpečuje detoxikaci organismu, podporuje tvorbu žluči a do vysoké míry se podílí i na štěpení tuků a udržování normální hladiny glukózy v krvi.

Nezapomínejte: Pokud nebudete o své játra pečovat správně, může vzniknout více zdravotních komplikací. Mezi nejčastější příznaky problémů s játry patří únava, zežloutnutí kůže, tmavá až krvavá stolice či otok dolních končetin.

5 tipů na regeneraci jater

Pravděpodobně byste se ani vy nechtěli setkat s problémy, které jsou spojeny s játry. Proto existuje několik doporučení, díky kterým tento jedinečný orgán dokážete zregenerovat svépomocí. Všechna opatření je však důležité dodržovat pravidelně a dlouhodobě.

zdrave_jatra

Pozor na mastná jídla

Chcete-li podpořit stav vašich jater, určitě byste měli do svého jídelníčku zařadit více zdravých potravin. Takových, které obsahují ve vyšší míře vitamíny, minerály a živiny. Konzumujte hlavně zeleninu, ovoce a upřednostněte lehčí jídla. Stav jater totiž výrazně zhoršuje příjem těžkých a kalorických jídel. Tento orgán zatěžuje hlavně nadměrná konzumace masa, cukrů a tuků.

Vyhněte se alkoholu

Říká se, že alkohol játra zabíjí. Samozřejmě, pokud si dáte jednou za čas sklenku vína, neublíží vám to. Pokud však budete pít alkohol ve vyšší míře a pravidelně, může se u vás později vyskytnout steatóza, případně jaterní cirhóza. V tomto případě je jedinou možností léčby transplantace.

Nezapomínejte: Cirhóza jater je velmi závažné onemocnění, které v mnoha případech přeústí až do rakoviny. Je doprovázena příznaky, jako například nechutenství, bolesti břicha či nadýmání.

Užívejte výživové doplňky

K podpoře regenerace jater můžete užívat také výživové doplňky. Výborným řešením je ostropestřec mariánský, který se nachází v produktu Superstrava BIO Ostropestřec mariánský drcený. Jeho úkolem je pročistit organismus od škodlivin a toxických látek. Pro efektivní účinky se doporučuje užívat výživové doplňky na podporu jater dlouhodobě a pravidelně.

 

 

Opatrnost při lécích

Léky představují pro játra obrovskou zátěž. Zejména pokud se užívají dlouhodobě a pravidelně. Samozřejmě, některá onemocnění vyžadují léky a proto musíte játra podpořit jinými způsoby. Nicméně, léky na bolest jsou často pro játra toxickou zátěží a proto je berte jen v situacích, kdy je to skutečně nevyhnutelné. Takovýmto způsobem játrům výrazně pomůžete.

Dodržujte pitný režim

Chcete-li podpořit regeneraci jater, měli byste pečlivě dodržovat pitný režim. Ten by se měl skládat hlavně z čisté vody, kterou si můžete ochutit čerstvě vytištěným citrónem. Skvělým řešením je také Bio Matcha Tea, který mimo jiné slouží k podpoře zdraví jater. Nezapomínejte, že denně byste měli vypít přibližně 1,5 – 2 litry vody. Všechno to závisí i na vaší váhy, výšce a fyzických aktivit během dne.

Ako podporiť zdravie pečene Toto sú naše odporúčaniab

Kdy navštívit lékaře?

Pokud vás trápí bolest jater delší dobu a je doprovázena příznaky, jako například nechutenství, nadýmání či zažívací potíže, určitě navštivte lékaře. Ten vám udělá krevní odběry, ze kterých bude moci odhalit problém. V případě potřeby lze provést i sonografické vyšetření. Jelikož jsou příznaky velmi často zaměnitelné s onemocněními trávicího traktu, důležitá bude i důkladná anamnéza.