Jak obnovit střevní mikroflóru? Toto jsou naše tipy!

Střevní mikroflóra je pro nás všechny mimořádně důležitá. Obecně platí, že ji tvoří bakterie v tlustém střevě. Ty mají v této oblasti své opodstatnění. Jsou totiž důležitými faktory při tvorbě vitamínů a jiných minerálních látek.

Co je střevní mikroflóra? Jedná se o bakterie, které se nacházejí v tlustém střevě a mají na zdraví člověka pozitivní vliv. Obecně platí, že tyto prospěšné bakterie udržují rovnováhu mezi střevními mikroorganismy, zabraňují nadměrnému množení patogenních bakterií a slouží i jako prevence různých trávicích onemocnění. Jedná se například o průjem, nadýmání nebo zácpu.

Střevní mikroflóra obsahuje také bakterie, které jsou výhodné v rámci imunity. Tu podporují do vysoké míry. Mimo jiné, střevní mikroflóra je důležitá také v rámci tvorby vitamínů, zlepšení vstřebávání vápníku, železa, ale i fosforu. Tyto prospěšné bakterie mají také příznivý vliv na alergie.

ako_obnovit_crevnu_mikloflorua

Důvody narušení střevní mikroflóry

Jak dobře víte, střevní mikroflóra se vyvíjí během celého života, a to již od narození. Její složení se samozřejmě mění. Vliv na střevní mikroflóru má řadu faktorů. Jde například io zralost novorozence, celkovou výživu či užívání léků. Ve skutečnosti se však střevní mikroflóra může snadno narušit. Důvodů je v tomto případě mnohem více. V první řadě jde o trávicí problémy, jako jsou průjem, nadýmání, zácpa nebo pokles imunity.

Střevní mikroflóru tak může narušit užívání antibiotik, léků, stres, stárnutí nebo podstoupení určité diety. Proto je třeba se před užíváním antibiotik a konkrétních léků poradit s lékařem nebo lékárníkem. Pokud byste užívali léky, které by výrazně škodily trávicímu traktu, mohlo by to vést k narušení střevní mikroflóry. Právě to se projeví trávicími onemocněními, které jsme si popsali výše.

Podpořte střevní mikroflóru

V případě, že se u vás naskytne porušení střevní mikroflóry, měli byste ji ihned obnovit. V opačné situaci to může prohloubit do vážnějších trávicích komplikací. Základem všeho jsou probiotika, která se doporučují zejména pro předčasně narozené děti, děti s alergiemi nebo nekojené děti. Probiotika se však doporučují užívat také u lidí, kteří měli nějaké trávicí onemocnění. Také jsou vhodné vedle léčby antibiotiky.

Mimo jiné, probiotika jsou velmi účinná i při různých zánětlivých onemocněních trávicího traktu, popřípadě při syndromu dráždivého tračníku. Obsahují totiž látky, které jsou pro střevní mikroflóru velmi prospěšné. Probiotika také můžete užívat jako prevenci vůči cestovatelským průjmům, které jsou velmi časté zejména v případě blížících se dovolených. Musíte ovšem počítat s tím, že obnova střevní mikroflóry je velmi individuální. Trvat může jen pár dní, ale i několik týdnů.


Doporučené potraviny

Střevní mikroflóra může být narušena iv případě, že se stravujete nesprávně. To nastává tehdy, když se stravuje jednotvárně, popřípadě často konzumujete alkohol. Probiotika se totiž nacházejí iv určitých potravinách, jejichž konzumace je vysoce doporučena.

ako_obnovit_crevnu_mikloflorub

V následujících řádcích si tak popíšeme potraviny, které byste měli jíst pravidelně a je dobré je zařadit i do jídelníčku. Jedná se zejména o kyselé mléčné výrobky. Mezi ty řadíme acidofilní mléko, žinčici, syrovátku a zákvas. Probiotika najdete také v jogurtech, kysané zelí nebo brynze. Tyto potraviny je tak třeba jíst častěji, popřípadě sáhněte po výživových výrobcích na obnovu střevní mikroflóry.

Možností je opravdu mnoho, proto neváhejte a podpořte svoji střevní mikroflóru i vy. Určitě se to vyplatí, a to hned z několika hledisek. Budete mít zdravé trávení, což se odrazí také na vašem celkovém zdraví.

4593_super-masticha-pro-pre-web-360-800x6000000

⇒ Doporučujeme: Super Masticha Probiotics & Prebiotics ⇐