Hypertenze: Vážný zdravotní problém nebo strašák?

Hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, patří mezi nejčastější zdravotní problémy u lidí. Jde o skutečně rizikový stav nebo se to jen zbytečně přehání? Proč vlastně hypertenze vzniká a jaké jsou možnosti léčby? Na to všechno jsme se podívali o něco blíž!

Vysoký krevní tlak na sebe neupozorňuje. To znamená, že se dlouhá léta nemusí nějak projevit. I to je důvod, proč je tento zdravotní problém poměrně nebezpečný. Pokud vás bolí nějaká část těla, umíte to rychle napravit a včas zachytit. Ale vysoké hodnoty krevního tlaku se nemusí projevit a může to skončit fatálně.

Nezapomínejte: Mezi nejčastější příznaky hypertenze patří bolest na hrudi, zvýšená únava, rozostřené vidění či závratě. Tyto symptomy se však mohou projevit a nemusí. U každého pacienta s hypertenzí je to individuální.

Hypertenzia Vážny zdravotný problém alebo strašiaka

Koho postihuje hypertenze?

V současné době narůstají případy, kdy mají vysoký krevní tlak stále více i mladí lidé. Statistiky však hovoří o tom, že výskyt hypertenze narůstá s přibývajícím věkem. Tento zdravotní problém však trápí více než miliardu lidí po celém světě. Nejčastěji se vyskytuje u lidí ve středním a pokročilém věku, případně je symptomem různých jiných přidružených onemocnění.

Věděli jste, že: normální hodnota krevního tlaku je 120/80 mmHg? Nejlepší prevencí vůči hypertenzi je měřit si krevní tlak pravidelně, pomocí tlakoměru a žít zdravým životním stylem.

Jaké jsou příčiny vzniku?

Přestože přesné důvody vzniku vysokého krevního tlaku nejsou dosud známy, pravděpodobně jde o důsledek několika důležitých faktorů. Riziko vzniku hypertenze zvyšuje kouření, konzumace alkoholu, těžkých a mastných jídel. Problémem může být také stres, nadváha, nedostatek fyzické aktivity či genetická predispozice. Hypertenze je často projevem jiných přidružených onemocnění. Například, diabetu nebo je spojována s problémy, které souvisejí s ledvinami či štítnou žlázou.

Hypertenzia Vážny zdravotný problém alebo strašiakac

Toto jsou možnosti léčby!

Vysoký krevní tlak lze snížit hned několika ověřenými způsoby, které jsou skutečně efektivní. Samozřejmě to, který způsob zabere iu vás, záleží hlavně na tom, jak dlouho trpíte hypertenzí a v jakém je rozsahu.

Každodenní pohyb

Nic není lepší, než mít každý den alespoň 30minutovou fyzickou aktivitu. Ať už půjde jen o procházku nebo posilování ve fitness centru, na tom nezáleží. Důležité je, že budete mít každý den pohyb a vyvarujete se tak nadváze či obezitě, která patří mezi nejčastější příčiny vzniku hypertenze.

Omezení sladkého

Přejídat se sladkostmi určitě není dobré. Neškodí to jen krevnímu tlaku, ale také celkovému zdraví. Nemusíte si nic odříkat a když budete mít chuť na něco malého sladkého, dopřejte si. Ale nezapomínejte, že obzvláště v případě sladkostí platí, že všechno má své hranice. Proto raději sáhněte po ovoci a zelenině, které obsahují spektrum vitamínů, minerálů, živin a zdraví prospěšných látek.

 


Doplňky stravy pro hypertenzi

Skvělým řešením pro regulaci srdečního rytmu a snížení krevního tlaku je doplněk stravy s názvem Levandule lékařská – BIO hydrolát. Jedná se o nejčistší bylinný přípravek, přičemž neobsahuje žádné konzervanty, aditiva či alkohol.

Je maximálně bezpečný a přináší zaručené výsledky. U výživových doplňků byste však neměli zapomínat na to, že nenahrazují pestrou stravu a pro dosažení efektivních účinků je třeba je užívat dlouhodobě a pravidelně.

Více bílkovin v jídle

Některé studie naznačují, že lidé, kteří mají dostatečný příjem bílkovin během dne, mají také nižší riziko vzniku hypertenze. Denně byste přitom měla přijmout přibližně 100 g bílkovin. Proto do jídelníčku zařaďte více potravin jako jsou vajíčka, maso, ryby, mléčné produkty, oříšky, ovoce a zelenina.